Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Haftanın ilk işlem gününe 2.9934 seviyesinden başlayan Dolar/TL , sabah saatlerindeki sakin seyrinin ardından TSİ yaklaşık 05:20'de açılış fiyatının altına indi. Saat 08:30'da kayıplarını hızlandıran dolar/TL 2.97 seviyesinin altına geriledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, geçtiğimiz hafta Cuma günü Türkiye'nin 'BBB-' kredi notunu ve "durağan" görünümünü teyit etti. Fitch değerlendirmesinde 2015 yılındaki 2 parlamento seçimine rağmen mali disiplinin güçlü kaldığını belirtirken seçim vaatlerinin Türkiye'nin mali pozisyonunu kötüleştirmesini beklediklerini kaydetti. Jeopolitik risklerin arttığına vurgu yapan kuruluş 2016 ve 2017'de Türkiye ekonomisinin %3.5 civarında büyüyeceğini öngördü. Fitch ayrıca dış finansmanda kırılganlık, siyasi istikrarsızlıkta derinleşme ve ekonomik performansı tehdit edebilecek jeopolitik gerilimlerin not görünümü için olumsuz olacağını kaydetti.

G-20 maliye bakanlarının Şanghay'da haftasonu gerçekleştirdiği toplantı ardından büyümeyi destekleyici yöndeki yorumların havada kalmasıyla somut bir sonuç çıkmadı. Geçtiğimiz hafta ABD Hazine Bakanı Jacob Lew geçtiğimiz hafta, G-20 toplantısından küresel kargaşaya cevap niteliğinde bir hamlenin beklenmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu.

“Cuma günkü verileri gördük. Net şekilde şahin bir Fed bekleyebiliriz önümüzdeki dönemde. G-20 toplantısından da pek bir şey çıkmadı. Akabinde satışlar geldi. Bence dolar güçlenmesi devam edecek, merkez bankaları arasındaki ayrışma devam edecek gibi” diyen Saxo Capital Markets uluslararası piyasalar kıdemli uzmanı Erdal Erbaş, “Cuma günü dolar açısından sert bir fiyatlama gördük, dolar çok güçlendi ve önümüzdeki dönemde bunun devamını bekleyebiliriz” şeklinde açıklamada bulundu.

Türk Lirası, bazı yatırımcıların dolar/TL'de Cuma günü görülen yükselişin aşırı olduğunu değerlendirmesi ve Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu ve görünümünü değiştirmemesi ardından en güçlü aylık performansını gerçekleştirerek gelişen piyasa paralarını geride bıraktı.

Dolar/TL'de bir yıllık kazanç, geçen haftaki kapanış fiyatı 2.9886 seviyesine göre yüzde 19.12 olurken, kurda rekor 24 Eylül'de görülen 3.0752 seviyesinde bulunuyor.

Dolar/TL saat 10:15'te yüzde 0.83 düşüşle 2.9631'den işlem gördü. Hisse senetleri tarafında ise haftaya yüzde 0.29 artışla 74,709.59 puan seviyesinden başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) Endeksi yüzde 0.07 düşüşle yaklaşık 74,850 puan oldu.