Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

Ham petrol fiyatları Londra'da Aralık'tan beri ilk kez 40 doların üzerine yükseldi. ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının azalması yükselişte etkili oldu.

ABD'de ham petrol üretiminin 2014 Kasım ayından beri en düşük seviyeye inmesiyle ham petrol fiyatları geçen hafta da artarak 3. haftalık bazda yükseliş kaydetti. Bu, Mayıstan beri en uzun süreli artış trendi oldu.

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak'ın devlet televizyonuna yaptığı açıklamaya göre, üretimin dondurulmasına ilişkin büyük üreticiler arasında düzenlenecek toplantının, 20 Mart ile 1 Nisan arasındaki bir dönemde, Rusya, Doha ya da Viyana'da gerçekleştirilebilir.

Mayıs vadeli Brent petrolün varil fiyatı 1.28 dolar veya %3.3 arttı ve 40 dolar oldu. Bu, 10 Aralık'tan beri görülen en yüksek seviye.

Nisan vadeli Batı Teksas tipi ham petrol ise 1.03 dolar yükseldi ve 36.95 dolar oldu.

Barclays'de Mishin Mahes öncülüğündeki analistler yazdıkları bir raporda "yatırımcılar ve trader'lar hevesle petrolde yaklaşmakta olan ralliyi bekliyor. OPEC ve OPEC dışı ülkelerin petrol arzını dondurma görüşmelerine dair iddialar yükseliş algısını desteklemiş görünüyor" yorumunda bulundu.