Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:20'de güncellendi)

Ham petrol, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısıın bu yıl ilk kez artış göstermesinin ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı ve emtia ürecisi ülkelerin para birimlerinde satışları tetiklerken, madencilik ve enerji hisselerine satış gelmesine neden oldu.

Batı Teksas petrolü (WTI), geçen hafta gördüğü üç ayın zirvesinden başlattığı düşüşü daha da gemnişletti ve Bloomberg Emtia Endeksi'ni aşağı çekti. Güney Afrika randı ve Norveç kronu en fazla kaybettiren para birimleri olurken, dolar geçen hafta beş ayın en düşük seviyesine indikten sonra yükselişini sürdürdü. Stoxx Europe 600 Endeksi erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı.

ABD'de aktif hadeki petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta bir adet arttı ve 12 haftalık düşüşünü durdurdu. Bu durum, fiyatlardaki yükselişin petrol üretiminde artışa neden olacağı spekülasyonunu güçlendirdi. Doların sert düşüşün ardınadn istikrar kazanması da, petrol ve dolar ile fiyatlanan diğer emtianın cazibesini azalttı.

Sydney'de Ayers Alliance Securities şef yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Petrolde son dönemde görülen hareketlerin büyük bölümü dolardan kaynaklandı," dedi ve "Petrol piyasasında talebin artması ve arzın absorbe dilmesi içn, daha güçlü ekonomik performansa ihtiyaç var," şeklinde görüş bildirdi.

WTI, Cuma günü yüzde 1.9 düşüşle beşimnci haftaya taşıdığı kazancını yüzde 2.4'e daraltmasının ardından, yüzde 1.2 düşerek, Londra saati ile 09:37'de varil başına 38.95 dolara indi. Stoxx europe 600 Endeksi, yüzde 0.9 kadar düştükten sonra yüzde 0.3 yükseldi.

(12:20'de güncellendi)