Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD imalat üretimi, Mart ayında beklenmedik şekilde azalarak, Şubat 2015'ten bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Söx konusu veri fabrikaların küresel zorluklara karşı hala temkinli olduğunu işaret ediyor.

Cuma günkü Fed raporuna göre üretimin yüzde 75'ine denk gelen imalat üretimindeki yüzde 0.3'lük düşüş öncesinde bir ay öncesine ait veri yüzde 0.1 düşüşe revize edildi. Veriye ilişkin Bloomberg anketinden çıkan tahminlerin medyanı yüzde 0.1 yükseliş olacağı yönündeydi. Sanayi üretimi ise yüzde 0.6 azalarak, düşüşünü ikinci aya taşıdı.

New York'ta Credit Agricole CIB ekonomisti Brittany Baumann, “imalat sektörü belirsiz bir büyüme görünümüyle, emtia fiyatlarında yakın zamandaki düşüş ve değerlenen dolar ile mücadele ediyor. Bu etkiler Mart ayında da görülüyor” dedi.

Fabrikalarda ve madenlerde tesisin kullanımda olan kısmını gösteren kapasite kullanım oranı Mart ayında Nisan 2014'ten bu yana görülen en düşük seviye olan yüzde 74.8'e geriledi. Söz konusu veri Şubat ayında yüzde 75.3 seviyesindeydi.