Advertisement

“Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) Çin istilası” haberlerinin basında öne çıktığı gün Bloomberg HT’de konuğum, girişimsel kardiyoloji alanında 7 yılda küçümsenmeyecek bir başarı hikâyesi yazmış olan Alvimedica CEO’su Cem Bozkurt’tu.

SGK’nın ameliyat krizine neşter atmasına rağmen neden hastalara kan donduran Çin stenti takıldığını ve SGK’nın da parasını ödemek zorunda kaldığını Bozkurt bize yayında açıkladı. Günah keçisi olarak SGK gözükmekle birlikte SGK mağdur; çünkü satın alınan ürünlerin parasını SGK ödüyor ancak satın almayı hastaneler yapıyor.

Yani Bozkurt’un tabiriyle sağlıkta davul ve tokmak başka ellerde olduğu için Çin’de ruhsat alamayan ürünler ülkemizde satılabiliyor, üstelik faturayı da SGK ödüyormuş. Bozkurt’un önerdiği çözüme göre, SGK ile hastanelere satın almayı yapan kurum bir kurul oluşturursa diyalog eksikliği yüzünden Çin’de ruhsat alamayan ürünlerin ülkemizde satılması engellenmiş olur.

BİZ EN PAHALI STENTİ ÇİN’DE SATIYORUZ

Çin, Türkiye’nin enerji ithal etmeyip en çok dış ticaret açığı verdiği ülkelerin başında geliyor. Türk firmalarının, ürünlerini Çin pazarında rekabetçi hale getirmekte zorlandığını görüyoruz.

Alvimedica’nın Çin’de nasıl 7 eyalette Çin’in en büyük distribütörü Lee Fung’la rekabetçi olmayı başardığını anlatan Bozkurt, “Çin’de nüfusun yüzde 10-15’i dünya ürünlerinin en iyisini alıyor. Dünyada en pahalı ilaçlı stentin satıldığı ülke Çin. Biz en pahalı stenti Çin’de satıyoruz. Çin pazarında Türk şirketleri için fırsat en zengin yüzde 1015’lik kesimde” diyor.

İşte zaten bu yüzden büyümede zorlanan bütün uluslararası şirketler, Çin pazarında bu segmentte ürün satabilmek için yarışıyor. Türk şirketlerinin bu pazarda öne geçebilmesi, rekabetçi olmaları ve doğru stratejiyi belirlemelerinden geçiyor.

Bu yüzden piyasaların gözü yarın Çin’den gelecek büyüme verisinde olacak. Siyah kuğunun en büyüğünün, Çin ekonomisinin büyümede SOS verecek olmasından korkuluyor.

İHKİB ve MTD’nin yöneticileri The Core İstanbul’a tasarımcı ilgisinin arttığını belirttiler.

OKYANUSU GEÇİP DEREDE BOĞULMAYALIM

Rekabetçiliği artırmak için Ekonomi Bakanlığı liderliğinde çalışmalara hız verildiğini görüyoruz. Örneğin, geçen hafta, moda haftası kapsamında Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE ve Incube desteklerini alan tasarımcıların koleksiyonları daha çok ilgi ve talep gördü.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ve Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) tarafından düzenlenen The Core İstanbul’da dünya alım devlerinin Türk tasarımlarına ilgisinin giderek arttığını gördük.

Cem Bozkurt’un dediği gibi, dünyada en yüksek Ar-Ge teşviklerini veren ülke Türkiye ama okyanusu geçip derede boğulmayalım. Bir an önce yatırımcıların önünü açacak kanuni değişiklikleri yapalım. Bozkurt, “Örneğin 4 yıldır hayata geçemeyen BioPark projesi tamamlanırsa yerli-yabancı 45 firmayla bir BioPark’tan yapacağımız yüksek marjlı katma değerli ihracat yıllık 32 milyar doları bulur” diyor.