Advertisement

 

Batarya ve şarj teknolojisinde kat edilen yol müthiş, ama yeterli değil. G7 liderlerinin aldığı bir karar gösteriyor ki 2100’den itibaren fosil yakıt kullanılmayacak.

Bu ne demek?

Otomobiller olacak, yine milyonlarca satılacak ama fosil yakıt kullanılmayacağına göre elektrik enerjisi olacak. En etkin batarya ve şarj teknolojisini bulan, Apple, Microsoft gibi teknoloji eğrisini kırarak tonlarca para kazanacak. 80 milyar dolar varlığıyla dünyanın en zengini olan Microsoft kurucularından Bill Gates önümüzdeki 5 sene içerisinde kendi şahsi yatırımı olarak, yeşil teknolojilere batarya, yeni nesil nükleer ve karbonsuz hava teknolojilerine 2 milyar dolar yatıracağını açıkladı. Yönetim Katı programına konuk olan Renault Mais Türkiye Genel Müdürü İbrahim Aybar’a dünyada gidişat böyleyken yerli otomobilin hibrit ya da elektrikli olmasının doğru bir karar olup olmadığını sordum. Aybar’dan duyduğuma göre elektrikli otomobiller Avrupa, Amerika, Uzakdoğu ve Japonya’da çok iyi satılıyormuş. Dünyada şu ana kadar 500 bin elektrikli otomobil satılmış. Bunların yarısı Renault Nissan alyansından çıkmış. İşte İbrahim Aybar’ın yerli ve elektrikli otomobil için öngörüleri:

-Yerli otomobilin elektrikli olmasındaki avantaj çok yüksek, çünkü dünyada bir dönüşüm yaşanıyor. Bugün artık 1 milyarın üzerinde motorlu taşıt, yeni üretim hatlarında elektrikli olmaya doğru dönmeye başladı. Elektrikli olsun, hibrit olsun artık buraya doğru gidiş var bu işte yatırım yapmak doğru. Türkiye’nin bu dönüşümde avantajı da doğru çünkü pazarlar elektrikli otomobillerde yeni yeni oluşmaya başladı ve ciddi bir potansiyel boşluk var. Biz bunu başlangıç olarak doğru zamanda gündeme getirdik; ama hızlı hayata geçirip iyi pazarlamamız önemli. Burayı eğer devletimizin desteğiyle çözebilirsek, ben elektrikli tercihin Türkiye için doğru tercih olduğunu düşünüyorum.

‘ÖNEMLİ OLAN MÜLKİY ET HAKKI ’

-Yerli otomobil için yabancı ortak bulunduktan sonra bir teknoloji transferi olacak, üniversite ve sanayi işbirliğiyle onun üzerine çıkılacak ve geliştireceğimiz modeli dünyaya pazarlayabilecek miyiz?

Tabii, çünkü burada önemli olan fikir sanayii mülkiyet hakkını elinizde tutmanız. Aslında bunun için bence çok da fazla bir problem yok, çünkü dünyada hayata geçmemiş o kadar çok dizayn var ki. Bunlardan Türkiye’ye, Türkiye’nin etrafında pazarlayacağımız ülkelere en uygun modeli seçeriz, bunun fikir sanayii mülkiyet hakkını üzerimize alırız ve ondan sonra üretim hatlarına veririz. Türkiye bu noktayı gayet kolay yapabilir, bunda bir sıkıntı yok. Ama dediğim gibi yaptıktan sonrasını halletmemiz lazım. Oraya çözüm bulursak mesele yok.

-Fiyat avantajı ne kadar olacak hibrit ya da elektrikli yerli otomobilin?

Yalnız elektrikli otomobiller için 2011 yılından itibaren yasal değişiklikle ÖTV oldukça düşürüldü. 70 kilobayt, 85 kilobayta kadar motor gücü olan elektrikli otomobillerde % 3 ÖTV uygulanıyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi yok. Bunlar ciddi teşvikler aslında iç pazar için. Dışarıda ürettiğimiz aracın üretim maliyetinin düşüklüğüyle ancak pazar bulabileceğiz artı tabii bizim ürünümüzün cazibe oluşturması lazım, yani beğenilmesi lazım, albenili olması lazım, performansının ona göre olması lazım. Kolay şeyler değil, denemeye değer. Türkiye bir fırsat yakaladı elektrikli motorlu araçlar teknolojisinde. Bu fırsatı değerlendirmesi için bu zaman iyi bir zaman, kaçırmamamız lazım diye düşünüyorum.

Test ettiğim Renault’nun elektrikli modelleri Twizy ve Zoe’den edindiğim izlenimlere gelince... 100 kilometreyi 3 liraya gidebilme imkânı sağlıyorsunuz. Süper ekonomik. Garajınızda şarj aleti yoksa aman şarjım bitecek diye stres oluyorsunuz. Ama cep telefonu gibi bir saatte şarj oluyor. Aracın sessiz olması gürültü kirliliğini engelliyor. Sıfır karbon emisyonuyla çevreyi kirletmiyor. Bence ikinci araba olarak şehir içi kullanımı için ideal. Türkiye’deki elektrikli otomobil satışlarının artması için belediyelerin altyapıda insanları cesaretlendirici bir yatırımın içinde yön göstermesi gerekiyor. Bakarsınız yerli otomobilin elektrikli olmasıyla hem farkındalık, hem altyapı yatırımları hızlanır.