Advertisement
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR ABONE OL

Yapı Kredi'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Banka 2014 yılının ilk yarısını 929 milyon TL net karla tamamladı.

Toplam maddi ortalama özkaynak karlılığı yüzde 10,8 olarak gerçekleşen bankanın ikinci çeyrek karı ilk çeyreğe göre yüzde 17 artarak 501 milyon TL'ye ulaştı. İkinci çeyrek maddi ortalama özkaynak karlılığı ise yüzde 10'dan yüzde 11,6'ya yükseldi. Toplam aktif büyüklüğü 2013 yılsonuna göre yüzde 6 artışla 170,6 milyar TL seviyesine ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, yılın ilk yarısında sergilenen başarılı performansın müşteri odaklı akıllı büyüme stratejisinin bir sonucu olduğunu belirterek, büyüme stratejilerini başarıyla uygulamaya devam ettiklerini vurguladı.

Bu sayede karlılıklarını artırırken tabanlarını da güçlendirdiklerini ifade eden Açıkalın, yılın ilk altı ayında kredi ve mevduat tabanlarını dengeli büyüterek likiditelerini başarılı bir şekilde yönettiklerini ifade etti.

Net faiz marjlarının, etkili fiyatlama yaklaşımları sayesinde çeyrek bazda 24 baz puan artarak yüzde 3,6 seviyesine ulaştığını kaydeden Açıkalın, aynı zamanda aktif kalitelerini de koruduklarını ve sermaye yeterlilik oranlarını güçlü seviyede tuttuklarını dile getirdi.

Yılın ilk yarısında toplam kredilerde sektörün 2 puan üzerinde büyüyerek yüzde 9 artış ile 108,7 milyar TL'ye ulaşıldığı ve bu alanda pazar payının yüzde 9,8'e yükseldiği bilgisini veren Açıkalın, şunları kaydetti:

"Haziran itibariyle aktiflerimizin yüzde 64'ünü bireylerin ve kurumların finansmanı için kullandırdık. Kredilerde, her zaman olduğu gibi katma değer yaratan alanlara odaklanarak önemli pazar payları elde ettik. Mevduatta da yıl sonuna göre yüzde 9 ile sektörün 6 puan üzerinde büyüdük. Böylelikle mevduat hacmimizi 96,1 milyar TL'ye çıkararak pazar payımızı yüzde 9,6'ya yükselttik. Sermaye yeterlilik oranımız, güçlü kredi büyümesine rağmen ihtiyatlı ve müşteri odaklı bilançomuz sayesinde yüzde 15,4 ile sektördeki en yüksek oranlardan biri olmaya devam etti. Fonlama kaynaklarını çeşitlendirmeye devam ettik. Aynı zamanda bono ihraçları, orta vadeli tahvil programı ve yenilenen sendikasyon kredimiz sayesinde fonlama tabanımızı çeşitlendirmeyi sürdürdük."

- "Yılı, 1.000 şubeli bir banka olarak tamamlayacağız"

Yapı Kredi olarak kredi kartı pazarında 25 yıldır kesintisiz süren pazar liderliğini bu yılın ilk yarısında da devam ettirdiklerini belirten Açıkalın, Banka'nın 70'inci yılında da belirledikleri alanlarda öncü ve lider konumlarını sürdürdüklerini ifade etti.

Açıkalın, Türkiye'nin en bonkör kartı Worldcard ile kredi kartları alacak bakiyesinde yüzde 20,2, üye işyeri hacminde yüzde 19,7, kredi kartı hacminde yüzde 18,3 ve kredi kartı adedinde yüzde 17,9 ile pazarda liderliklerini sürdürdüklerini vurguladı.

Yapı Kredi Leasing'in yüzde 21,1 ve Yapı Kredi Faktoring'in yüzde 13,5 pazar payıyla sektörlerinde ilk sırada olmaya devam ettiklerini aktaran Açıkalın, Yapı Kredi'nin yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımının bankayı adım adım "Tartışmasız Liderlik" konumuna taşıyacağını dile getirdi. Açıkalın, "Yılbaşından bu yana Yapı Kredi Ailesi'ne iki binden fazla kişi katıldı. Aynı zamanda 25 yeni şube açarak 968 şubeye ulaştık. Yılı, planladığımız gibi 1.000 şubeli bir banka olarak tamamlayacağız" bilgilerini de paylaştı.

AA