Advertisement

Altın (COMEX)

FED’in faiz oranlarını düşürme takvimini öne çekme beklentisi bir yanda Ortadoğu ve Ukrayna gerginliği diğer yanda altın fiyatını dar bir aralığa sıkıştırmış görünüyor. İsrail’in Gazze harekatı ve Ukrayna’da Malezya uçağının düşürülmesi ardından altın fiyatında daha dramatik bir tepki beklenmeli idi. Ama olmadı. Herhalde altın fiyatı biraz yükselince üretici forward satışları ve spekülatörlerin kar realizasyonu ile yükseliş sınırlı kalıyor. Aşağı yönde ise fiziki talebin bu günlerde düşük olması bu yönde riskin biraz daha fazla olduğuna işaret ediyor.

Barclays’e göre Hindistan cari açık ve bütçe düzenini sağlayana kadar altın kaçakçılığının devam edeceği belirtiliyor. Bilindiği gibi, Hindistan’da altın ithalatını kısıtlama önlemleri ile fiziki talep bir hayli azalmıştı.

Comex altın grafiğine bakılırsa, belki de sığ piyasa koşullarından anlamsız bir oynaklığın bir hayli arttığı görülüyor. Diğer bir anlatımla, yatay seyir sürecindeki altın fiyatında gürültü diyebileceğimiz rastgele hareketler gözleniyor.

Bu resmi biraz daha uzun vadeye (haftalık grafik) yayarak, dolar endeksi ile kıyaslandığında aralarında güçlü bir ilişkinin olduğu görülür. Son aylarda her iki piyasada yatay seyrediyor. Dolar endeksi 78.90 major desteği üzerinde ve hatta son zamanlarda muhtemelen FED’in desteklediği 79.50 destek seviyesi ve 81.50 direnç seviyesi geçerliliğini koruyor. Dolar endeksindeki bu aralık altın fiyatını da 1180-1430 aralığına hapsetmiş görünüyor. Elbette kısa dönemi hareketler için bir hayli boşluk olmasına rağmen altın fiyatı uzun süre bu aralığın dışına çıkmayabilir.

EURUSD Paritesi

Önce dolar endeksini değerlendirmeye çalışayım. Ekim ayından bu yana 79.50-81.50 arasında sıkışmış, yatay seyir izliyor. 79.50 önemli destek seviyesi ve 2012 den bu yana kırılmadı. Bu seviyede güçlü alıcılar öne çıkıyor. Herhalde, FED doları bu seviye üzerinde tutmak istiyor.

EURUSD paritesine bakılırsa, 2.5 yıldır yükselme trendinde olan bu parite 1.3500 seviyesindeki önemli destek savunmasında. Son zamanlarda AB bölgesinden gelen olumsuz ekonomik veriler ve kolay para politikası euro’yu zorlamaya başladı. Diğer yanda ABD ekonomik verileri giderek güçlenmesine rağmen dolar’a henüz yansımamış görünüyor. Dolar endeksinin 81.50 üzerinde işlem görmesi, ki bu gelişme EURUSD paritesinin 1.3500 altında işlem görmesi anlamına gelir, bir sonraki dolar hedefini 84.50 direncine kadar taşıyabilir. Bu da EURUSD paritesinin çok daha düşük seviyelerde denge aramasına yol açar.