Advertisement

S&P500 Endeksi

Borsa endekslerinin temel verilerden ayrışması düzeltme riskini artırıyor. FED açıklamaları ve AB-Yunan ilişkileri geçen hafta endeksleri desteklemeye devam etti ve Ekim 14 dibinden %17 yükselen endekslerde düzeltme için yeterli koşullar oluşmaya başladı.

1.Çeyrek bilanço karlılık beklentilerinde azalma var.

2.Bir dizi pozitif anketler endeksi aşırı yüksek seviyelere taşıdı.

*“Investor Intelligence”ın son anketin’e göre “Bull/ Bear” rasyosu rekor 4.22 (Bulls@ %59.6, Bears@ %14.1).

*Son pozisyon raporunda fonlar 217955 uzun pozisyon taşıyorlar. 2013/14’de bu seviyeler düzeltmeye yol açmıştı.

*CBOT volatility endeksi (VIX) 13 seviyesinde aşırı düşük ve piyasada rehaveti yansıtıyor.

3.Teknik göstergeler düzeltme eğilimini destekliyor. Rallilerde işlem hacminin azalması da olumsuz. Bir sonraki majör hareketin aşağı yönlü olması için ortam oluşuyor. Volatilitenin düşük olduğu dönemlerde opsiyonlar ucuzdur ve gerek fonlar gerek spekülatörler için satım opsiyonları satın alma zamanı.



FOREX Piyasaları
Tema ve trendler

ABD ekonomisinde olumsuz “sentiment”e rağmen doların yükselme eğilimi bu hafta da devam edebilir, özellikle tahvil getirilerinin yükselmeye devam etmesi doları destekliyor. Geçen hafta EURUSD ve AUDUSD’de oluşan olumsuz teknik resim satış baskısını sürdürebilir.

ABD 10 yıllık. ABD 10 yıllık getiri %2 üzerinde kalmaya çalışıyor. İchimoku bulut tabanından tepki ile yükselişi ardından 2.0526 da direnç gördü. Tekrar 2.15 ve 2.21’e yükselebilir.

 

Opsiyon piyasalarında eğilim (RR);
EURUSD, AUDUSD, alım (call) opsiyon talebi azaldı, satım (put) opsiyon talebi artıyor, risk alma eğilimi satış ağırlıklı.
USDJPY ve USDTRY alım (call) opsiyon talebi artıyor, risk alma eğilimi alış yönünde.

EURUSD

Bir aydan bu yana yatay seyir nihayet aşağı yönde (ana trend) kırıldı ve 1.1098 seviyesi ayı kampının kısa dönem hedefi oldu. 1.1000 psikolojik hedef hemen ardından gelir. 1.1260/90 aralığı yukarı yönlü tepki hareketi için direnç bölgesi olarak görünüyor. Ancak, 1.1450 üzerinde haftalık kapanış “bearish” beklentileri değiştirir.



Spekülatif pozisyon analizi. Spekülatif açık pozisyonlar uzun pozisyonlardan %42 daha fazla.
USDTRY. Yükselme beklentisi (boğa piyasası) devam ediyor. Kısa dönem teknik göstergeler, hareketli ortalamalar yükselme eğilimini destekliyor. Direnç@ 2.5080-2.5260 (Fibo extention)



EURTRY. 200 gün hareketli ortalama ve bulut direnci ile dalaşı tepe hareketi görünümünü veriyor. MACD yatay-bearish. Kısa vade tedbirli bearish eğilimi öne çıkarken orta vade bearish baskı devam ediyor.