Advertisement

-Dolar Endeksi (DXY)

Doların gerilemeye başlaması yada zirveye ulaştığını söylemek henüz erken olmakla birlikte bir dizi temel veriler öne çıkmaya başladı. Yunanistan gelişmeleri son derece olumsuz olmakla birlikte forex piyasasında fiyatlanmış olmalı. Avrupa Birliği verilerinde iyileşmeye karşın ABD birinci çeyrek verilerinde artan olumsuzluk dinamikleri değiştirebilir.

ECB’nin kolay para politikasının (QE atağının) bölgeye olumlu etki yapacağı beklentisi EURUSD paritesini güçlendiriyor. Aynı zamanda, yumuşak ABD verileri FED’in faiz kararını geciktirebilir. Diğer major para birimleri de dolara karşı güçleniyor. İngiltere’de işsizlik rakamları son yedi yılın dibinde, Kanada ve Avustralya Doları gibi emtia dövizleri petrol fiyatındaki toparlamadan olumlu etkileniyor.

Dolar Endeksinde fonların aşırı yüksek net uzun pozisyonları baskı oluşturuyor. En son CFTC raporuna göre fonlar ve küçük spekülatörler Mart 17 rekor seviyesinden satmaya başladılar. Pozisyon kapatma (long liquidation) süreci hızlanabilir. Mart ve Nisan ayında da net uzun pozisyonları zirveye yakın bu seviyelerde satışlara sebep olmuştu.

Teknik olarak, Dolar Endeksinde çift tepe teyidi 96.30 desteğinin kırılması ile gözlenecek ve ardından 92.70 seviyesine kadar sarkacak bir düzeltme (çift tepe kırılma hedefi) teknik hedef olarak görülebilir. 16 Nisan’da 97.80 cıvarında kanal direncinin kırılması ve altında işlem görmesi teknik olarak zayıflama eğiliminin devam ettiğine işaret ediyor.