Advertisement

Ne kadar kolaydı oysa 2015. Piyasalarda yılın ilk yarısı iyi, ikinci yarısı kötü geçecekti. Bu yıl para kazanmak çok basitti, ilk yarıda riskli enstrümanlar ile kazanıp ikinci yarıda daha güvenli limanlara çekilmek gerekti. Bunu birçok kez farklı uzman ve analistten duydunuz biliyorum. ABD merkez bankası Fed yılın ilk yarısında faizi artırmayacak, Türkiye’de düşen enflasyon ile birlikte TCMB faiz indirimlerine gidecek, Türk Lirası değer kazanacak dolar değer kaybedecek, petrol 30 dolara kadar inecek, Avrupa Merkez Bankası 1.1 trilyon euroluk parasal genişleme ile Avrupa’yı kurtaracak, Haziran ayındaki seçimlere kadar Borsa İstanbul’da yeni rekorlar gelecekti.

Akıllardaki bu kolay oyun çok geçmeden bozuldu. ABD’den veriler iyi gelmeye devam etti. Ocak ayı verileri ile sadece istihdamda değil istenen enflasyona yol açabilecek saatlik ücretlerde de artış kayda geçti. Fed sinyali ilk yarıda verip Haziranda faizi artırabilirdi. İçeride sakin giden kur, faiz indirimi ve Merkez Bankası tartışmaları ile hareketlendi, Dolar/TL 2.50’yi gördü. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın ara toplantı ile faiz indirimi sinyali Ocak enflasyon verisi ile boşa çıktı. Siyasetten gelen faiz indir çağrıları ile Başçı üzerindeki baskı arttı, görev süresine ilişkin spekülasyonlar dahi yapıldı. Kurdan enflasyona geçişkenlik ve oynaklık nedeniyle yüklü faiz indirimleri tehlikeye girdi. Gösterge tahvilde faiz yüzde 8.5'e doğru tırmanırken Borsa İstanbul 100 90 binlerin üzerinden yaklaşık yüzde 10 düşüşle 80 binlere indi. Bu arada petrol fiyatları hareketlendi, Brent petrol diplerden 55 dolara kadar yükseldi. Yunanistan’da seçimler sonrası Başbakan Çipras ülkesini eurodan çıkış kapısına yaklaştırdı. Yunan Başbakanı ve Maliye bakanının çıktığı Avrupa turunda kapılar bir bir yüzlerine kapandı.

Peki en kötüsünü gördük mü? En olumsuz senaryoda diyelim ki Türkiye’nin hikayesi petrol dibi gördü yeniden 80-90 dolara dayandı, Fed sinyali öncesinde verip Haziranda faiz artırdı, Fed etkisi ile dolardaki güçlenme artarak devam etti dolar/TL’de yeni rekorlar geldi, TCMB bırakın faiz indirimini artan kur ve Fed etkisi ile faiz artışlarına başladı, Yunanistan eurodan çıktı AMB’nin parasal genişlemesi boşa çıktı, ekonomi yönetimi Haziran seçimleri sonrası değişti Merkez Bankası bağımsızlığı üzerindeki şüpheler arttı... Oysaki ne kadar kolaydı, yılın ilk yarısında piyasalar iyi ikinci yarıda kötü olacaktı!