Advertisement

Aralık ayı Fed toplantısı bitti. Merakla beklenen Fed açıklaması yapıldı. Herkesin sorduğu soru aynıydı "considerable time - makul süre" metinde kalacak mı? 

Soru basit ama cevabı karışık : Evet ve hayır!

Nasıl yani?

Şöyle; Fed tutanaklarında "considerable time" ifadesi hala yer alıyor. Ama almasının sebebi Fed'in yeni bir guadiance (yol gösterici) tanımlamaya geçtiği (patient /sabır) ve bu yeni tanımlamanın da daha önceki "considerable time" ifadesi ile uyumlu ve paraelel olduğunu belirtmek için. Yani Fed diyor ki; bundan sonrası için faiz artırım kararını almadan önce sabır ile hareket edeceğiz. Bu sabır nedir: Daha önceki "makul süre" ifadesine uygun bir tanımlama.

Karışık değil mi?

O zaman biraz daha açalım.

Fed ABD'de işlerin yolunda gittiğini düşünüyor. Özellikle istihdam ve büyüme konularında, kendilerinin de etkilendiği pozitif bir gelişme söz konusu. Ancak enflasyon konusunda beklenen zamanda bir yükseliş olmayacağını ifade ediyorlar. Yine de Fed bunu da çok dert etmiyor çünkü düşük enflasyonun büyük oranda düşük petrol fiyatlarının bir türevi olduğu düşünülüyor. Ayrıca ne Rusya riski, ne de petrol fiyatlarındaki düşüş Fed'i ürkütmüyor.. Son not olarak da yeni guidance olarak lanse edilen "sabır" ifadesinin süresi 2 ay olacak gibi. Ondan sonrası veriye bağlı olacak.

Anlaşılacağı üzere Fed'in yeni oyuncağı "Sabır" ve Fed diyor ki; bana 2 ay soru sormayın, sabredin, sonrasında veriler iyi gelirse faiz artırımlarını görüşebiliriz.

Bundan sonra ne olacak?

Fed'in salık verdiği "sabır" ile piyasaların "dayanma gücünün" ne kadar örtüştüğüne bakacağız.

Açayım..

Fed'in dediği gibi sabrediyoruz. Ne için? Faiz artışı için.

Ne kadar sabrediyoruz? En az 2 ay!

Peki bu arada, veriler iyi gelmeye devam ederese ne olacak?

İşte o zaman "yandı gülüm keten helva."

Piyasa şu an çok farketmemiş olsa da FED faiz artışı için saati kurdu ve beklemeye başladı.

Zaten kısa vadeli ABD tahvil faizleri ve Dolar Endeksi dünden itibaren bunu fiyatlıyor. ABD 2 yıl tahvil faizi %0.64 seviyesi ile son 3.5 yılın en yüksek seviyelerini zorluyor. Diğer yandan Dolar Endeksi de 89.40 seviyesi ile son 5 yılın en yüksek seviyesini zorluyor.

Bağlıyorum..

Fed son 1.5 senedir tıkır tıkır çıkış planını uyguluyor, piyasa ısrarla "Dur bakalım ne olacak?" diyor.