Advertisement

Havayolu sektöründe 2015 ilk çeyrek bilançoları açıklandı.. Kur farkı gelirleri ve türev işlemler sektör karlılıkları üzerinde belirleyici olurken, yolcu doluluk oranlarının 2014’ün ilk çeyreğine göre artış gösterdiği kaydedildi.

TAV: TAV 2015 ilk çeyrekte  yıllık bazda %51 artışla 31 milyon TL kar açıkladı. Açıklanan kar rakamı 28 milyon TL’lik beklentiye paralel olarak yorumlandı. FVAÖK marjını ele aldığımızda  %34,6 ile %36,5’lik beklentinin altında kaldığını görüyoruz. Tav bilançosunda karlılığı baskılayan ana etmenler arasında operasyonel karlılığın beklenti altında kalması ve vergi kesintilerinin beklenenden yüksek olması yer alıyor. Karlılığı destekleyen tarafta ise geçen yıl 2 milyon euro kur zararı yazan TAV’ın, bu yılın ilk çeyreğinde 13 milyon euro kur farkı geliri elde etmesi dikkat çekti.  Analistler hisse üzerindeki etkisinin nötr olacağını düşünüyor. TAV Havalimanları ilk çeyrek kar rakamları sonrası günü +%2 üzerinde artıda kapatmaya hazırlanıyor. Bloomberg analistlerinin beklenti ortalamasına göre 12 aylık hedef fiyat 22 TL seviyesinde %1 potansiyel getiriye işaret ediyor..

THY: THY 2015 ilk çeyrekte  373 milyon TL kar açıkladı. Açıklanan kar rakamı 332 milyon TL’lik beklentinin üzerinde ve olumlu yorumlandı. FVAÖK marjını ele aldığımızda  %5,9 ile %6’lık beklentiyi karşıladığını görüyoruz. Operasyonel giderler %13 üzerinde düşüş ve konsolide gelirler 5,4 milyar TL ile yıllık bazda %6.4 büyüme kaydetti. Yurt dışı uçuş gelirleri ise ilk çeyrekte yıllık bazda %6.2 artış gösterirken, yurt içi uçuş gelirleri yıllık bazda %14.2 artış yaşadı. Karlılığı destekleyen tarafta 828 milyon TL ile beklentinin oldukça üzerinde gerçekleşen kur farkı gelirleri dikkat çekti. Şirketin net döviz borcu ise 5,35 milyar dolara yükselirken, net döviz açık pozisyonu 3,5 milyar dolar oldu. Analistler açıklanan bilançonun hisse üzerindeki etkisinin olumlu olacağını düşünüyor. THY ilk çeyrek kar rakamları sonrası günü +%2,3 üzerinde artıda kapatmaya hazırlanıyor. Bloomberg analistlerinin beklenti ortalamasına göre 12 aylık hedef fiyat 11,09 seviyesinde %19 potansiyel getiriye işaret ediyor

Pegasus: Pegasus 2015 ilk çeyrekte  yıllık bazda 74 milyon TL net zarar  açıkladı. Açıklanan zarar rakamı 43 milyon TL’lik beklenti üzerinde ve oldukça olumsuz olarak yorumlandı. FVAÖK 53 milyon TL ile beklentiyi karşılamadı. Operasyonel karlılıktaki düşüş ve 28 milyon TL değerinde türev ürün hedge işlemlerinden yazılan zarar 1.çeyrek kar rakamının beklenti altında kalmasına sebep oldu. Öte yandan yolcu büyümesinde yıllık bazda %10,7’lik artış %12’lik beklentinin altında kaldı. Pegasus ilk çeyrek kar rakamları sonrası günü +%1,5 üzerinde ekside kapatmaya hazırlanıyor. Bloomberg analistlerinin beklenti ortalamasına göre 12 aylık hedef fiyat 32 TL seviyesinde %27 potansiyel getiriye işaret ediyor.

Son gelen yabancı raporlar içerisinde ise Renaissance Capital, Türk havacılık sektörü üzerindeki olumsuz etkilerin devam ettiğini söyleyerek Türk Hava Yolları, Pegasus ve TAV için hedef fiyatlarını düşürdü.

Önümüzdeki hafta birinci çeyrek bilançosunu açıklayacak üç şirketin de yılın ilk üç ayındaki sonuçlarının zayıf olmasını bekleyen Renaissance Capital, sektörde aşağı yönlü risklerin devam ettiğini ve muhtemelen ikinci çeyrekte de devam edeceğini söyledi. Şirket tarafından yayınlanan sektör analizine göre, ilk çeyrekteki yolcu büyümesi ve uçak doluluk oranlarının düşük seyretmesi ve eurodaki zayıflık üç şirketin de gelirlerini olumsuz etkileyecek. Buna göre, THY için hedef fiyatını 10.3 lira'dan 9.5'e, Pegasus için 34.5'tan 30'a ve TAV için 24.2'den 23.3'e indirdi. Renaissance Capital analistleri, ilk çeyrek bilançolarından sonra hisselerdeki düşüşün yatırımcı iştahını artırabileceğini, ancak ikinci çeyrekte sonuçların zayıf devam etmesi beklentileri yüzünden alım tavsiye etmediğini söylüyor. Ayrıca rapora göre bölgesel gerilimler (Ukrayna, Rusya ve Orta Doğu'dan azalan talep) ikinci çeyrekte de devam edecek ve Türk havayolu şirketleri üzerindeki gelir baskısını artıracak.