Advertisement

Persembe gunu Ikinci el konut satislarinin da beklentilerin ustunde gelmesiyle, bu hafta  konut sektoru bizi mutlu etmeye devam etti.

Pazartesiden itibaren gelen oncelikle, NAHB Housing Market Index dedigimiz, Konut yapimcilari endeksi  53ten 55e tirmandi. Ardindan, Sali gunu konut baslangiclarinin eksi hanelerden -9.3%ten, Temmuz ayi itibariyle +%15.7ye tirmandigini gorduk. Sekiz ayin en ustune tirmanip yillik ev insaatlarinin sayisini 1.09 milyon a getiren bu endeks, muteahhitlerdeki guvenin geri geldigini ve ticari olmayan binalarda, cogunlukla konut talebindeki artisi gosteriyor. Guclenen istihdam piyasasive ucuzlayan borclanma sartlari, da bu yilin basinda durgunlasan konut sektorunu iyilestiren faktorlerden. Ucretlerin duraganligi, artmamasi, ve siki kredi kosullari ise bu ivmeyi kostekleyenlerden.

Insaat izinleri de Sali gunu gelen rapora gore%-4.2lerden +%8.1lere tirmanmis. Enflasyonun dizginlenmesi en buyuk etkenlerden.

Tek haneli konut bslangiclarinin %8.3 e tirmandigini gorduk. Temmuz ayi itibariyle en hizli yukselisi gosterip 656,000 haneye ulasti.COkhaneli insaatlar ise%28.9 cikmis, 437,000 ev piyasaya surulucek.Temmuz 2008’den beri gordugumuz en hizli yukselisin goruldugu  bu cikis trendi, en cok Kuzeydogu eyaletlerinde  yasanmis.
Bu trendden en cok nasiplenen Home Depot. Dunyanin en buyuk insaat, ev yapim, iyilestirme arac gerec, makine ve malzemelerini satan perakende zincir magaza sahibi sirket, ikinci ceyrek karliliginin rekor seviyeye ulastigini soyledi.Hisseler o gun kapanista %5.6 artti.

Bu iyimserligin bir baska sebebi de evsahiplerinin bircok cihaz , beyaz esya almasindan kaynaklaniyor. Son 12 ayda  bu satislar %7.1 yukselmis.

30 yillik mortgagelar, ikinci haftada dusup, 2014un en alt seviyesine geldi. Ortalama 30 yillik sabit mortgage faizleri %4.1 e geriledi.15 yiliklar %3.23e geldi.Ekim’den beri gordugumuz en dusuk seviyeleri gosteriyor.
Tum bu verilere dayanarak baktigimizda hem yeni hem ikinci el konus satislari bize konut sektorunde ABD ekonomisinin ikinci yarida bize guldugunu gulecegini gosteriyor. Wells Fargo Securities  Kidemli Basekonomisti Mark Vitner, :” mortgage faizleri bu seviyelere dusup bu seviyelerde kaldikca, daha fazla aktivite gorecegiz.” dedi.

Imalattan, issizlik sigortasi basvurularina kadar bircok alanda , ekonomik verilerin hepsi, ustuste iyi gelerek, dunyanin en buyuk ekonomisi ABD ekonomisinin ozellikle Fed tutanaklarindan cikan , Merkez Bankasinin ekonomik iyilesmeyi destekleyecegine dair taahhutuyle iyimserligi artirdi.
S& P 500 rekor seviyesini de gecti, altin dustu.

-S&P 500 aya mı çıkacak?

S&P 500 aya mi cikmayi hedefliyor?? Bu rallinin pili biter mi? S&P 500, uc ayin en alt seviyesine dustugu gun olan 7 Agustostaki seviyesinden tam %4 yukari geri tirmandi.S& P 500, 2000 seviyesine yaklastikca, Agustos’un ilk haftalarindan itibaren yaklasik  $900 milyar Borsaya yatirim yapildigi gozlendi.

Fed politika yapimcilari gecen ayki toplantilarinda ,29-30 Temmuz’da, istihdam piyasasinin iyilesmesini konusmuslar, ama faiz oranlarini artiracak kadar iyilestigine inanmadiklarini dile getirmisler. Ayrilanlar, gorus farkliligi bildirenler olmus, ama hala faizlerin 2015’in ortalarindan once artirilmasi beklenmiyor.

Fed, her ayki $10 milyar dolarlik tahvil alimi yavaslatilmasi programina devam edicekmis. Bu da Ekim’de bitiyor, sonra ne olacak, sonrasini bildirmediler.

Ama faizlerin zamanindan once artirilmasi sepekulasyonu dahi, altini iki ayin en dusuk seviyesine indirgemeye yeti, ve dollar da Euro karsisinda 11 ayin en ustune cikti.

Altin vadelileri %1.5 dusup $1276’ya ulasti. Dolar ise Euro karsisinda 1.3242 seviyelerini test etti.
Hazine tahvilleri bu hafta ilk defa 2 puan dusup %2.4o geriledi.

Piyasa oyunculari, FOMC , yani Fed’in tutanaklari konusunda ikiye ayrilmis durumda. Bir kismi Carsamba gunu aciklanan tutanaklara bakip Fed uyelerinin faiz oranlarinin artilisi ile ilgili tutanak cumlelerini “faizler daha erken articak”diye yorumluyor.

S& P Capital IQ’dan Sam Stoval’dan anekdotla iyi haftalar, bol kazanclar diliyorum: “Buna ve bu tur piyasa spekulasyonlarina ragmen, S& P 500, 2000 seviyesine adim adim cikmayi adeta kendine misyon edinmis gibi gorunuyor”