Advertisement

Geçen hafta Çarşamba günü, tüm ABD’lileri ebola virüsünün ABD’de Dallas Hastanesi'nde ilk defa baş göstermesi dehşete düşürdü, korkuttu. Afrika’ya gezisi sırasında hastalanan bu kişinin hastaneden nasıl taburcu edildiğinden, nasıl ve kaç kişiye daha bulaştırdığına kadar gündemi bu hastalık tamamen işgal etti. Borsanın bile düşmesine neden olarak gösterildi. Biotech firmaları, özellikle Serapta Theraupetics gibi ender görülen hastalıklarla mücadele eden ilaçların üretilmesinde faaliyet gösteren biotech firmaları artış gösterirken havayolları hisseleri tökezledi.

Perşembe: Üçüncü çeyrek ve Eylül ayını geride bırakırken...

Petrol 90 doların altına indi.

Aslında tüm emtia vuruldu. Eylül ayı, emtianın işine yaramadı. Emtialar Eylül’de en hızlı ve sert düşüşü sergiledi. Petrol iki yılın en alt seviyelerine düşüp, geçen çeyrekte yüzde 13 geriledi. 6 yılın zirvesindeki dolar, üçüncü çeyrekte yüzde 7,7 arttı. 2008'den beri görülen en güçlü çeyreğini yaşadı.

Artan dolara endeksli emtialara, dolar arttıkça baskı artar. Çünkü güçlü dolar, emtiayı, emtianın alımını zorlaştırır. Petrolde Haziran'da gördüğümüz tablodan farklı bir tablo ile karşı karşıyayız. O zamanlarda Ukrayna, Ortadoğu krizleri petrolü zirvelere taşımıştı. Şimdi ise ABD üretiminin artması, dünya çapında talebin düşmesi petrolü düşüren etkenlerden iken, altın da fiziksel alımda düşen talebin kurbanı oldu. 2013’te rekor bir satış yaşayan altın, 2014’te biraz çıkmışken, %5.9luk aylık zararla kapattı Eylülü. Gümüş yüzde 12.32lük düşüşü ile altını aratmadı.

Yine aynı gün Perşembe günü, Mario Draghi konuştu ama aslında konuşmadı. İtalya’da konuşan Draghi, ABD'li yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı, çünkü farklı bir şey söylemedi. Büyüme ve enflasyonu canlandırmak için en az iki yıl tahvil alacaklarını yineledi. Bu ay başlayacak. Faiz oranları değişmeyecek. Bu alımların bilanço üstüne etkisi büyük. “Tamam, her şeyi bunları zaten biliyorduk. Farklı bir şey yok. Ne kadar, kimden, ne zaman ve ne kadar alacak. Asıl bunları öğrenmek istiyorduk.” Diyen  Chad Morganlander isimli yatırımcı hüsrana uğrattı bizi dedi.

İşsizlik sigortası başvuruları düşmeye devam ediyor. Eylül’ün son haftası itibariyle, 8000 kadar düşüp, 287,000'e geldi.

PIMCO baş ağrısı devam : $23 milyarlık para çıkışı, tahvil yatırımcıları paralarını çekmeye devam ediyor. PIMCO’dan üst düzey yetkili Bill Gross’un çıkısı satışlara satış ekledi. Janus Capital’e gecen Bill Gross, söylentilerle tahvil piyasasını çalkalamaya devam etti.

Şirketlerden Tesla yüzde 5,1 yukarıda. Elektrikli araba yapımcısı yeni arabasını bu hafta piyasaya sürecekmiş.

Bank Of America hisseleri yukarı çıktı. Biran Moynihan Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu açıkladı. İlk defa Bank Of America ‘da CEO ,YKB'liğe oynadı.

Twitter bir hafta düştükten sonra, Perşembe günü yüzde 2 yukarı çıktı. JPMorgan reytingini yükseltince hisse de yukarı çıktı.

Obama ekonomi  konuştu

Obama Kasım seçimlerinden önce Illinois’de, Northwestern Kellogs Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, ekonomi üstüne yoğunlaştı.”Amerika lider konumunu korumaktadır. 21.yüzyılda dünyadaki her ülkeden daha iyi bir durumdadır.” diyen Obama’ya son anket sonuçlarına göre seçmenlerin inancı azalmış durumda.

Ücretlerdeki artış tatmin edici olmadığı için ve sıradan Amerikalı için gelirlerdeki büyümenin yavaşlaması sebepleriyle popülaritesinin azaldığı düşünülmekte. ABD’liler için, ana manşetlerdeki Ebola virüsü, Rusya ile ilgili tansiyon, IŞİD’e karşı savaş gibi endişe verici olaylara rağmen, hala ekonomi bunların önüne geçmekte.

Kongredeki ara seçimlerden bir ay önce, Obama, “ülkenin ekonomik gücünü anlatıyor. Avrupa, Japonya ve diğer gelişmiş ülkelerden daha fazla çalışanın olduğu ülke ABD'deki bu durum, halkının azmi ve kararlılığından kaynaklanıyor.”

Son 6 yıldaki, büyüme, asgari ücretteki artış, ulaşım projelerindeki harcama ile eğitime yatırımın arttığına işaret eden Obama, “bunları sistematik yaparsak, toplam etkisi büyük olacaktır. Daha fazla iyileşmeyi hissedecektir.”Bordrolar, ayda 215,000 artarak, 1999’dan beri en hızlı büyümesini gördü. İşsizlik Ağustos’ta yüzde 6,1, Eylül’de 5.92'ye düştü. Bu rakamlar 2008 Ağustos’undan beri görülen en düşük rakamlar. ABD ekonomisi, dünyanın, global büyümenin motoru haline olmaya geri dondu. İlk çeyrekte yüzde 2.1 küçüldükten sonra, Nisan-Ağustos döneminde yıllık yüzde 4.6'lık büyüme sergiledi.

Laura Rosner, BNP Paribas New York’taki ABD ekonomisti, “Gelirlerdeki büyüme, geçmiş çeyrektekilerden daha zayıf. Evet, daha çok kişi çalışıyor, istihdama katıldı ama istedikleri arzu ettikleri kadar çalışmıyor. O yüzden istihdam piyasasındaki iyileşme eksik aslında.”dedi.

İstihbarat'ın başındaki Julia Paterson ayrıldı

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest’ın söylediğine göre 18 ay önce iş başına getirilen ve ilk bayan Gizli Servis direktörü olan Paterson, geçen hafta bir saldırganın Beyaz Saray’a girmesi, güvenlik önlemlerini aşıp oturma odasına kadar kat etmesi, Obama ile ayni asansöre binmesi ile ilgili soruşturma, ve güvenlik zaafiyeti ile ilgili sorumlu hissettiği için görevinden ayrıldı.

Russel 2000 Endeksi, düzeltmeyi yaşadı

1 Ekim’de, Mart rekor seviyelerinden düşüp, o çok konuşulan düzeltmeleri yaşayan endeks, Russel Endeksi idi. Küçük ölçekli firmaların üye olduğu bu endeks yüzde 10'luk düzeltme ile karşı karşıya geldi.

Ukrayna ile Rusya arasındaki kriz Avrupa’yı da resesyona itebilir endişesi, Japonya’dan Çin’e açıklanan tüm büyüme verilerinin hayal kırıklığı yaratması, Russel 2000’i diğer endekslerle birlikte en çok etkileyen faktörlerdendi.

Cuma günü, ayın en önemli ve en çok merakla beklenen verisi, istihdam verisi ile issizlik verisi geldi. Beklenenden iyi gelen işsizlik rakamları, yatırımcıların güvenini geri getirdi. Altı ayın en yoğun trading haftasının yaşanmasını sağladı. Eylül ayı itibariyle işsizlik 6 yılın en alt seviyelerine, yüzde 5.9'a düştü, bordrolar 248,000 kadar arttı. Bir önceki ay sadece 142,000lik bir artış görüldüğü için tahminler düşürülmüştü, o yüzden bu rakam sürpriz ve sevinçle karşılandı.

Böylece S &P 500 endeksi iki haftadır üst üste gördüğü zararı azaltmış oldu. Son günde yüzde 1,1 ralliye geçti. Russell 2000 endeksi de yüzde 1.3'lük artışa geçti. Hacim arttı. Yaklaşık 7,2 milyar hisse el değiştirdi. Nisan ayından beri görülen en yüksek rakamları gördü.

“Bu hafta yatırımcıların psikolojisinin biraz daha hassaslaştığını gördük.” diyen Rob Lutts, Cabot Money Management'ta çalışan bir portföy yöneticisi. “ Bu bir yerde iyi. Çünkü piyasaları öldüren aşırı iyimserliktir. Muhafazakâr kalıp, etrafta süregelen endişelere kulak vermeleri iyiydi.” diye ekledi.

İyimser, bol kazançlı, bereketli bir hafta diliyorum. Hepimizin Kurban Bayramı kutlu olsun, tüm dua ve dileklerinizin gerçekleşmesi temennilerimle.