Advertisement

2014 ‘un sonuna girdiğimiz bugünlerde bir rally tutturdu hisse senedi piyasaları ki sormayın. İşlem hacminin en zayıf olduğu günde bilr hep rekorlar denendi, test edildi. Dow Jones Aralık ayını %1.5, yılı %13 yukarıda bitirmek üzereyken, S&P 500’de ayı %1.2 , yılı %9.1 yukarıda bitirme çabasında. Son uzmanların yorumları ile Noel rallisini yaşatan Borsanın 2015’te de buna devam ediceği düşünüylüyor. En azından 2015 ortalarına kadar. O yüzden de bu rallının ismini 26 Aralık’ta Yellen rallisi olarak değiştirdiler. Peki bu ralliye ne engel olurmuş. Resesyonlar..Gittikçe artan endişeler.

Resesyon var mı? Evet, ABD dışında nerdeyse heryerde görüyoruz. Önüm, sağım solum resesyon: Japonya, Yunanistan, Çin, Rusya.

Rusya GMHnin %4 küçüleceğini açıkladı. Eğer petroldeki düşüş devam ederse, bu rakamlara düşeceğini açıkalyan Rusya, 2009dan beri ilk resesyonu ile karşı karşıya kaldığını açıkladı. Hükümet bütçe yapısını değiştirmezse ise fonlarını 3 senede eritebileceğini açıkladı.

VİX, Korku endeksi:
Geçen hafta Pazartesi, Salı arası, VİX 5 günde %78 fırlamıştı Son iki yılın en kötü haftasını geride bırakan endeksler tam yeşilde pazartesi uyanmışken, tüm endeksler kızardı dedik, sonra tekrar yeşerdi. Nereden nereye geldik..

GEçen haftaya bir göz atalım:
OPEC nereye kadar dayanacağını test etti. Birleşik Arap Emirliğinin enerji bakanı Al-Mazrouei,  $40 a kadar yolu var dedi. Sanayi üretimi Kasımda %1.3 çıktı ama Empire imalat sürpriz yapıp -%3.58 düştü.
Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin %60’İ ilk faiz artışının Haziran 2015’te geliceğine inanıyor.
Sydney’deki bir kafedeki 16 saatlik terrorist saldırısı ilk olarak Bloomberg tarafından verildi.
Salı sabahı:
-Çin imalatının düşük gelmesi, Rusya’nın partie krizinin büyümesi, Rus borsası %14 düştü, sürpriz bir faiz artışı yapması ile yatırımcılar güvenli limanlara, altına, 10 yıllık tahvillere, Yen’e  saldırdılar. Rusya ekonomisinin global ekonomideki yapı çok düşük, ama 12 saat içinde resesyon ile finansal stabiliteyi yer değiştirmek isteyen hükümet başarısız oldu.
Ruble %19 düşüp, epic rakam 80 e geldi. Yeni inşaatler de aylık bazda düştü, -%1.6ya geldi.
John Kerry, dün Londrada yaptığı açıklamada Rusya işbirilğine devam eder, Ukraynadaki tansiyonu indirmeye çalışırsa,kollari sivayip ABDnin aksiyonda bulunacagini, yaptirimlari kaldiracagini belirtmesi ilgincti.
 
Fed: Aggressive olmayan bir tutum.Sabır=güvercin=ralli

Putin 3 saat konuştu, ABDye , EUya verdi veriştirdi. Suçu onlara attıı..
Venezuela %91 ihtimalle baticakmış. Neden?  Düşen petrol yüzünden..
Derken, inanılmaz ralliler yaşadık. Bu hafta, son 6 trading işlem gününde, VİX % 39 birden düştü. Ocak 2013 tan beri gördüğü en düşük rakamlarını gördü..

Dow Jones, 1991’den beri gördüğü en güzel Noel rallisi Yellen rallisi şeklinde görmeye devam ediyor.
Bu arada, internet satışları da Noel’den nasibini aldı. Aralık ile biten üç ayda satışların $61 milyara geldiği tahmin ediliyor.Buna, telefon mobile yapılan $8milyarlık alışverişler de dahil.Erken promosyon ile iskontoların hayrını gören mağazalar, Noel sonrası indirimleri daha da indirdiler, işçi aldılar. Bu da Ocak’ta göreceğimiz istihdam rakamlarını kabarık görmemize sebep olucaktır.

Sony, skandalara ve Kuzey Kore’nin saldırılarına maruz kaldığı için geri çektiği “Interview” isimli filmi tekrar gösterime sundu, bir günde $1m kazandı!  Teknoloji savaşına yenik düşmek istemeyen Sony kaybetmişti, böylece biraz toparlandı.

Bioteknoloji, ve küçük ölçekli firmalar Cuma günü de kazandırmaya devam etti. Russell 200 endeksi rekor kırdı. Nasdaq 14 yılın rekorunu kırarak adeta onunla yarıştı.

Sonuç ve bilmemiz gerekenler:

Fed, 2015’te faiz hedefine ulaşmada zorlanacak, hisse senedi piyasaları 2015te daha fazla volatılite görecekler. Yunanistan, petrol ve Rusya endişe kaynağı olmaya devam edicek. En azından piyasanın küresel aktörlerinin fikir birliği vardığı özet hususlar işte bunlardır.

Barış, sağlık ve huzur dolu yeni bir yıl diliyorum.