Advertisement
HABERLER ABONE OL

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, ekonomik büyümeye ilişkin ilkbahar dönemi tahminlerini açıkladı.

Buna göre, bu yıl için şubatta hükümetin yüzde 0,2 olarak açıkladığı resmi büyüme beklentisi yüzde 0,3’e yükseltildi. Alman hükümeti, 2025’te ekonominin yüzde 1 büyümesini bekliyor.

Hükümet, bu yıl için Kasım 2023'te yüzde 1,3 olarak açıklanan büyüme beklentisini zayıf küresel talep, jeopolitik belirsizlik ve alışılmışın dışında yüksek seyreden enflasyonun etkisiyle şubatta yüzde 0,2'ye düşürmüştü.

Enflasyon tahminleri de 0,4 puan aşağı çekilirken, geçen yıl yüzde 5,9 olan enflasyonun bu yıl yüzde 2,4’e ve 2025'te ise yüzde 1,8'e düşeceği öngörüldü.

Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'da işsizlik oranının 2024 ve 2025'te sırasıyla yüzde 5,8 ve yüzde 5,6 olacağı tahmin ediliyor.

İhracatın ise bu yıl yüzde 0,6 düşmesi, gelecek yıl da yüzde 3,1 artması bekleniyor.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Partiden (FDP) oluşan hükümet bu yıl sabit yatırımlarda yüzde 1,8 bir düşüş bekliyor, 2025’te ise bu yatırımlarda yüzde 0,7'lik bir artış olacağını tahmin ediyor.

Bakan Habeck, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ekonomide hafif konjonktürel iyileşme ve ekonominin zayıf durumdan yavaş yavaş çıkmaya başladığına dair işaretler gördüklerini belirterek, “İçinde bulunduğumuz 2024 yılına ilişkin ekonomik beklentilerimizi hafifçe yukarı yönlü revize ederek yüzde 0,3'e yükseltiyoruz.” ifadesini kullandı.