Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:45'te güncellendi)

Altın Londra'da, iyileşen ABD ekonomisi ile birlikte faizlerin beklenenden önce artırılabileceği spekülasyonunun metale yönelik talebi düşürmesi sonucu bu yılki kazançlarının neredeyse tümünü geri vermesinin ardından yatay seyretti.

Altın bugün erken saatlerde, tüm dünyada hisse senetlerinin düşmesi ve Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nin dün dört yılın zirvesine tırmanmasının ardından geri çekilmesi sonrası yüzde 0.7 kadar yükseldi. Altın bu hafta yaklaşık dokuz ayın en düşük seviyesine indi.

Yükselen faiz oranları, genellikle yatırımcısına fiyat artışları yoluyla getiri sağlamasından dolayı metalin cazibesinin azalmasına neden olurken, yükselen dolar, altına değer koruma özelliğinden dolayı gelen talebin azalmasını sağlıyor. Para yöneticileri, yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyonları Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine çekerken,  metalin fiyatındaki düşüş, altının yönün yukarı dönmeye yaklaştığını gösterdiği düşünülen destek seviyesine doğru gerilemesine neden oldu. Sikke altın satışları ABD ve Avustralya'da geçen ay arttı.

Londra'da Citigroup Inc. analisti David Wilson, "ABD'de güçlü makro görünüm, ABD faizlerinde artışa gidileceği beklentisini güçlendiriyor, bu da doları destekliyor," dedi ve "Düşük seviyelerde tepki alımları görülebilir, ancak bunun destekleyici olacağını söylemek güç" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın Londra'da, önceki kapanışına göre fazla değişmeyerek, Londra saati ile 14:13'te, ons başına 1,213.53 dolarda kaldı. Metal 30 eylül'de 1,204.57 dolara kadar düşerek 2 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine indi ve bu yıl yüzde 1 getiri sağlamış durumda. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 düşüşle ons başına 1,213.90 dolara geldi.

İşlem hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 17 üzerindeydi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, ABD ekonomisinin gelecek yıl hızlanmasını bekliyor. Ekonomistler, yarın açıklanacak olan Eylül ayı tarım dışı istihdam verisinin, Ağustos ayındaki 142,000 artışın ardından, 215,000 artmasını bekliyor.

Altın, bu yılın başlarında kısmen Orta Doğu ve Ukrayna'daki gerilimlerden dolayı elde ettiği kazançlarını neredeyse geri verdi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 2.4 ton düşerek, son beş yılın en düşük seviyesi olan 1,681.7 tona indi.

Altının 14 günlük RSI göstergesi 33.2 seviyesindeydi. Metal geçen ay 30 seviyesinin altına indi. Bu seviyenin altı, teknik analize göre değerlendirme yapan bazı analistler için, fiyatların yukarı dönmeyeyakın olduğu anlamına geliyor.

Öte yandan, fiziki alımların arttığına ilişkin işaretler var. Avustralyalı Perth Mint'in sikke altın satışları Eylül ayında yüzde 89 artarak yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine çıktı. ABD'de U.S. Mint'in satışları Eylül ayında ikiye katlanarak Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Hindistan piyasaları tatil nedeniyle 7 Ekim'e ve Çin piyasaları 9 Ekim'e kadar kapalı. Cenevre'de altın rafinerisi MKS (Switzerland) SA'nın kıdemli başkan yardımcısı Afshin Nabavi, dünyanın en büyük iki altın kullanıcısından gelen talebin gelecek hafta artabileceğini söyledi.

Spot gümüş yüzde 0.6 düşüşle ons başına 17.0832 dolara indi. Palladyum, dün ons başına 763.25 dolar ile 7 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, bugün fazla değişmeyerek 778 dolarda kaldı. Platin yüzde 0.8 kayıpla ons başına 1,273.24 dolara indi. Metal dün 1,263.38 dolar ile Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

(15:45'te güncellendi)