Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır ve alüminyum, Çin’in ekonomik büyümeyi desteklemek için gösterge faiz oranlarını 3 ay içinde ikinci kez düşürmesinin ardından yükselişi 3. güne taşıyor. PBOC’un faiz indirimine gitmesi, dünyanın en büyük sanayi metali tüketicisi olan Çin’de talep görünümünü destekledi.

Bakır yüzde 0.8 kadar artış gösterirken, alüminyum yüzde 1 kadar değerlendi. Çin Merkez Bankası, Cumartesi günü gösterge faizi ve mevduat faiz oranını 25 yüzde puan düşürdüğünü açıkladı. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından hazırlanan özel imalat sanayi göstergesi Şubat ayında 50.7 seviyesinde geldi. Ocak ayında 49.7 seviyesindeydi.

Şanghay’daki Xinhu Futures Co. analistlerinden Lian Zheng, “Metaller Çin’in faiz indirimi ile yükseliyor. Faiz indirimi, Pazar günü resmi PMI verisi ile birlikte Çin’de büyümeye işaret ediyor. Zayıf fiziksel talep şu an asıl gündem ve göz ardı edilemez” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.4 yükselerek Şanghay saati ile 11:57’de ton başına 5,919.50 dolara (pound başına 2.69 dolar) geldi. Metal Şubat ayında yüzde 7.3 artış ile Eylül 2012’den bu yana en büyük yükselişi kaydetti.

Mayıs vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.2 değerlenerek pound başına 2.6975 dolardan alıcı buldu. Mayıs vadeli bakır kontratı Şanghay’da yüzde 0.3 yükseliş  ile ton başına 42,870 yuandan (6,831 dolar) işlem gördü.

LME’de alüminyum yüzde 0.8 artış göstererek ton başına 1,830 dolara ulaştı ve 13 Şubat’tan bu yana en yüksek kapanışa ilerliyor. Çinko, kurşun ve nikel yükselirken, kalay yatay seyretti.