Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şanghay Bileşik Endeksi, 1992’den bu yana en sert üç haftalık düşüşe hazırlanıyor. Çin hükümetinin aldığı önlemler piyasalardaki düşüşü engellemede başarılı olamadı. Hükümet, hisse senetlerini desteklemek için kredili işlem kurallarını gevşetmişti. Ancak söz konusu önlem traderları rekor hızda pozisyon azaltmadan alı koyamadı.

Gösterge endeks gün ortasında yüzde 3.3 gerileyerek 3,785.57 puana geldi ve 12 Haziran’daki zirve seviyesinden düşüşü yüzde 27’ye çıkardı. Çin hisseleri geçtiğimiz üç hafta içinde 2.8 trilyon dolardan fazla değer kaybetti ve ülke tarihindeki en uzun süreli boğa piyasasına ani bir son verdi. Şanghay Bileşik Endeksi’ndeki 1,106 hisse senedinden sadece 70’i Cuma günü yükseliş gösterdi.

Şanghay göstergesinin dünya genelinde endekslerden iki kat daha hızlı gerilemesi ile birlikte regülatörler piyasa manipülasyonlarını inceleme taahhüdü verdiler ve yatırımcı güvenini canlandırmak önlemler aldılar. Söz konusu adımlar şimdiye kadar kaldıraçlı traderların yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyonları nakite çevirmeyi sürdürecekleri endişesi ile gölgelendi. Hisse senedi değerlemeleri 2007’den bu yana en yüksek seviyelere ulaştı.

Singapur’daki IG Asia Pte. stratejistlerinden Bernard Aw, “Şimdilik paniğe yönelim var. Çin brokerları kredili işlemleri kapatarak riskleri azaltmak istiyor olabilirler” dedi.