Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel emtia ticaretinin önde gelen şirketlerinden Glencore'un üst düzey yöneticileri başkent İran'ın başkenti Tahran'da İranlı yetkililerle petrol görüşmeleri yaptı.

Financial Times'ın konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Glencore'un petrol biriminin başında bulunan Alex Beard birkaç kişilik bir ekiple, İran petrol bakanlığı ve İran Ulusal Petrol Şirketi ile temaslarda bulunmak için Tahran'a uçtu. Bir Glencore sözcüsü, "Yaptırımların kalkmasıyla potansiyel iş fırsatları konusunda istikşafi görüşmeler yapıldı" dedi. Görüşmeler İran'ın nükleer programı üzerine olası bir anlaşmanın imzalanmasından öncesine rastlıyor.

İran'ın P5+1 ülkeleriyle yaptığı müzakerelerin bir anlaşmaya sonuçlanması için ilan edilen son tarih ertelenmiş, devam eden görüşmelerde sona yaklaşıldığı bildirilmişti. Glencore'dan önce Avrupalı büyük petrol şirketleri Shell ve Eni ile Tahran arasında ülkenin petrol ve doğalgaz sektöründe uzun vadeli yatırımlar müzakereler olmuştu.

Yaptırımlar kalkar kalmaz satılabilecek, İran'ın tankerlerde tuttuğu 40 milyon varil petrol ve petrol ürünü olduğu tahmin ediliyor. İran'ın petrol ihracatı yaptırımlar nedeniyle 2012'den beri günde 1 milyon varile düşmüştü. Körfez ülkesi, petrol karteli OPEC'in üçüncü büyük petrol üreticisi konumunda.