Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, açıklanacak son karlar ve Fed toplantısı öncesinde yatırımcıların önceki kazançları dikkate almasıyla fazla değişiklik göstermedi, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi dokuz haftalık zirvenin etrafında seyretti. Geçtiğimiz hafta yıllık kayıplarını silen S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 09:32’de yüzde 0.1 düşerek 2,072.18 puan seviyesinden işlem gördü. 

Londra’da Robert W. Baird & Co. hisse senetleri bölüm başkan yardımcısı Patrick Spencer, “İnsanlar kararsız, ama yakın zamandaki sonuçlara bakılınca, her şey hesaba katıldığında, piyasa biraz dinlendikten sonra yıl sonuna doğru hızlanabilir” dedi ve “Bence kilit nokta büyüme hisselerinin gelişme kaydetmeye başladığına ilişkin teyit aldığımızdan emin olmak. Apple burada birinci kilit rolü oynuyor. Büyüme hisselerinin son çıkışı doğruladıklarından emin olmalıyız” diye devam etti.

Broadcom Corp., Pfizer Inc., Ford Motor Co. ve Apple Inc.’in de aralarında bulunduğu, 160 S&P 500 firması bu hafta kar açıklayacak. Analist tahminlerine göre endekste bulunan firmaların karları üçüncü çeyrekte yüzde 6.1 düşerken en sert düşüşler, enerji ve hammadde şirketlerinin hisse senetlerinde gerçekleşti. 

S&P 500 Endeksi, 2011’de, ABD hisse senetlerindeki bir yıllık sakinlik kırıldığından beri gerçekleşen ilk düzeltmeden iki ay sonra tekrar harekete geçti. Endeks, Ağustos’taki düşük seviyesinden yüzde 11 primli ve Mayıs ayında ulaşılan tüm zamanların en yüksek seviyesine göre yüzde 3 aşağıda seyrediyor. 

Hisse senedi gösterge endeksi, hammadde üreticileri ve teknoloji hisseleriyle dört yılın en iyi ayını kaydetmeye hazırlanıyor. Aynı sektörler, Çin’deki yavaşlamanın küresel büyümeyi engelleyeceğine ilişkin endişelerle, Ağustos ayındaki satış dalgasını da tetiklemişti. 

Hisse senetlerinin yükselişinde, Çin’in bu yıl altıncı defa faiz indirimine gitmesi de etkili olmuştu. Çin Merkez Bankası faiz indirimine, Avrupa Merkez Bankası’nın gerektiğinde ek teşvik açıklayabileceği yönündeki ifadesinden bir gün sonra gitmişti. Yatırımcılar, ABD faizlerinin gidişatına ilişkin işaretler alabilmek için bu haftaki Fed toplantısına odaklanacaklar. Aralık ayında yüzde 34 olan Fed’in faiz artırımına gitme ihtimali, bu ay yüzde 6 olarak gerçekleşti.