Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen hafta ABD'de beklentinin üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisinin Fed'in uzun bir aranın ardından ilk faiz artışını Aralık ayında yapılabileceğine ilişkin beklentileri güçlendirmesiyle Dolar/TL yeni haftaya 2.92'nin üzerinde başladı. Gün boyu 2.91-2.92 aralığında hareket eden Dolar/TL 2.9214 seviyelerine kadar yükseldi.

"TL yeterince değer kaybetti"

Bloomberg HT'ye konuşan Azimut Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar Türk Lirası'nın yeterince değer kaybettiğini ve bazı koşulların oluşması halinde Türk varlıkları için tekrar değerlenme sürecine girilebileceğini kaydetti.

Kurdaki hareketin bir sürü parametreye bağlı olduğunu kaydeden Salar, seçimlerde 4 partili parlamentonun oluşmasının doğru bir hükümet kombinasyonu ve uzun zamandır bekleyen reformlarla desteklenmesi durumunda TL'de değer kazanımının son derece normal olacağını söyledi.

Salar, "Doğru mesajlar verilirse, Merkez Bankası'nın bağımsızlığıyla, Merkez Bankası'nın piyasanın tekrar önüne geçmesiyle birlikte bir mesaj verilirse TL'nin daha fazla değer kaybetmemesi gerektiğini düşünüyorum. TL yeterince değer kaybetti" dedi. Salar, "Trend olarak bakıldığında şu anki fotoğraftan doğru mesajlar çıkartırılıp doğru kombinasyon yaratılırsa Türk varlıkları için tekrar değerlenme sürecinin içinde olacağımızı zannediyorum" ifadesini kullandı.

"İç piyasada sakinliğin devam etmesini bekliyoruz"

NoorCM risk analisti Ali Berk Erel ise Bloomberg HT'ye Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi sonrası doların hem gelişen hem gelişmiş ülkelerin para birimleri karşısında değer kazandığını belirtti. Erel, bugün Türkiye'de açıklanan yıllık sanayi üretim verisinin beklentinin üzerinde gelse de kur üzerinde etkisinin kısıtlı kaldığını söyledi ve "Çarşamba gününe kadar iç piyasada sakinliğin devam etmesini bekliyoruz. Bugün itibariyle kurda 2.91-2.92 seviyelerindeki yatay seyrin korunmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de beş ay aradan sonra düzenlenen ikinci genel seçimlerden tek parti iktidarının çıkmasıyla dolar/TL 2,7582'ye kadar gerilemişti, ancak Cuma günü ABD'de iyi gelen tarım dışı istihdam verisiyle Fed'in Aralık'ta faiz artışına gidebileceği beklentisinin kuvvetlenmesiyle dolar/TL geçen haftayı 2,9180'de tamamlamıştı.