Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Çin'de sanayi şirketlerinin karındaki düşüşün dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin yönünü yukarı çevirmede güçlük çektiğine ilişkin endişeleri artırmasının ardından düşerken, yuan zayıfladı ve metaller değer kaybetti.

Hong Kong'da işlem gören Çin hisse senetleri, hükümetin sektör üzerindeki soruşturmaları genişletmesinin ardından aracı kurumlara gelen satışların öncülüğünde düşüşünü beşinci güne taşıdı. Çin'in IMF'nin rezerv para sepetinde beklenenden daha az bir ağırlığa sahip olacağına iişkin spekülasyon yuanı zayıflatırken, euro dolar karşısında, traderların merkez bankalarının farklılaşan para politikası duruşlarına göre pozisyon almasının etkisi ile,son yedi ayın en düşük seviyesi yakınında işlem gördü. Petrol, Türkiye ve Rusya arasındaki gerilimin hafiflemesine bağlı olarak değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratları, Şükran Günü tatilinin ardından yükseldi.

Çin'in ekonomik yavaşlaması, imalat sektörü ve emtia yoğun sektörlerdeki gerilemenin hükümetin büyümeyi desteklemeye yönelik çabalarını bastırması ile birlikte, Asya hisse senedi piyasalarında yatırımcı güveninin zayıflamasına neden oldu. Fed'in Aralık toplantısında faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 70'in üzerine çıkarken, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) gelecek haftaki toplantısında teşviklerin boyutu konusunda analistleri şaşırtabileceğine ilişkin beklentiler artıyor.

Bangkok'da One Asset Management Ltd. CEO'su Win Udomrachtavanich, "Çin ekonomik yavaşlamasına ilişkin endişeler, başta gelişen piyasalar olmak üzere, finans piyasaları üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek," dedi ve "Yatırımcıların büyük bölümü, gelecek ayki Fed toplantısı öncesi, büyük çaplı pozisyon alma konusunda isteksiz" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de sanayi şirketlerinin karı, Ekim ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.6 geriledi. Karlar Eylül ayında yüzde 0.1 düşmüştü. Bu veri, Çin'in bu ay açıklanan ilk verilerinde görülen kötüleşmenin ardndan geldi. Çin'de dün açıklanan veriler, özel sektör imalat sanayi PMI'ının ve KOBİ'lere internet arama motorlarındaki ilginin kötüleştiğini gösterdi.

Piyasalar

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.5 düşerken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki kayıplar yüzde 5'e kadar yükseldi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, tatil nedeniyle bugün New York'ta yarım gün yapılacak işlemler öncesi yüzde 0.2 yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Hong Kong saati ile 13:01'de yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu. Hong Kong'da işlem gören Çin hisse senetleri, Çin'de regülatörlerin aracı kurumlara ilişkin soruşturmaları genişletmesi sonrası yüzde 2 geriledi.

Yuan, Çin para biriminin IMF rezerv sepetinde beklenenden daha az pay alacağı spekülasyonu ile değer kaybetti. Euro dolar karşısında fala değişmeyerek 1.0608'de kaldı ve haftayı yüzde 0.3 kayıpla geçmeye yöneldi.

Kurşun Londra'da yüzde 0.7 düşerken, nikel yüzde 1.2 ve çinko yüzde 0.8 değer kaybetti.

Petrol yüzde 1.2 düşüşle varil başına 42.54 dolara inerek, son bir ayın ilk haftalık kazancını daralttı.