Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:20'de güncellendi)

Petrol, fiyatların New York'ta 2009'dan bu yana ilk kez varil başına 35 doların altına inmesinin aardından, hedge fonların düşüş beklentisi ile açtıkları pozisyonların (kısa pozisyon) bir kısmını kapamakta oldukları yolıundaki spekülasyon ile yükseldi.

Vadeli petrol kontratları, New York'ta, varil başına 34.53 dolar ile 18 Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 2.6 kadar yükseldi. Müzakereler konusunda bilgiye sahip kaynaklara göre, ABD Senatosunda müzakereciler 40 yıl sonra ilk kez petrol ihracına izin verme konusunda anlaşmaya oldukça yakınlar, ancak Demokratların anlaşma karşılığında talep ettikleri yenilenebilir enerji vergi kredileri konusunda bazı görüş ayrılıkları var. Petrol fiyatları erken saatlerde, İranlı bir üst düzey petrol yetkilisinin, ülkesinin fiyatlar düşse bile ihracatı artırma planlarından geri dönme gibi bir şansın olmadığını söylemesinin ardından hızlı bir düşüş gösterdi.

St. Louis'te Confluence Investment Management şef piyasa stratejisti Bill O'Grady, "Güçlü bir aşağı hareketin aardından kısa pozisyon kapama amaçlı alımlar görüyoruz," dedi ve "WTI'da daha büyük bir hareket görüldü, zira ihracat yasağının kalkamsına yönelik anlaşmanın yakın olduğu düşünülüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) 78 sent ya da yüzde 2.2 yükselişle, New York saati ile 12:24'te varil başına 36.40 dolara çıktı. Ocak vadeli Brent petrolü 29 sent yükselerek varil başına 38.22 dolara ulaştı.

(20:20'de güncellendi)