Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Financial Times haberine göre, uzun süredir beklenen faiz artırım süreci yolunda gitti. Ancak içten içe kaynamaya devam eden Çin endişeleri, küresel ekonominin durumu, emtia fiyatlarındaki düşüş ve finansal piyasalardaki değerlemeler son faiz artırımından bu yana ön plana çıktı. Hafifçe sıkılaşan para politikası nedeniyle rahatlamış olan fon yöneticileri dahi Fed hamlesinin gerekli olup olmadığı konusunda şüpheliler.

JPMorgan Asset Management CIO'su Bob Michele, "Yatırımcıların Fed faiz artırımının bir politika hatası olup olmadığı konusunu sorgulaması mantıklı. Tarihsel olarak, Fed, büyüme ya da enflasyon rahatsız edici seviyede yüksek olduğu için faiz artırmıştır. Ancak bu sefer durum farklı, büyüme yavaş; ücret büyümesi kısıtlı; diğer ülkelerdeki deflasyon ABD'ye ithal ediliyor." dedi.

Belki de, herşeyden önemlisi, bir çok yatırımcı finansal kriz dönemini takiben yanlarında bulunan emniyet ağından yoksun hareket ediyor olmanın kaygısını taşıyor.

Piyasalar 2008-09'dan bu yana, Orta Doğu'da öngörülebilir mücadelelerden Avrupa para birliğinin dağılma kabusuna kadar bir çok güçlü ters rüzgara karşı hareket ettiler. Ancak, merkez bankaları zor zamanlarda sürekli olarak rahatlama kaynağı oldu ve faizleri ve piyasa oynaklığını baskıladı. Böylece yatırımcılar arasında "merkez bankası satımı(central bank put)" ya da aşağı yönlü koruma görüşü güçlenmiş oldu.

Merkez bankalarının yakın zamandaki yaklaşımlarını görünce artık böylesi bir koruma daha az olası gözüküyor.

Japonya Merkez Bankası parasal genişleme programını beklenildiği gibi büyütemedi. Avrupa Merkez Bankası, Aralık'ta, gerçek dışı düzeyde yüksek parasal genişleme beklentilerini öteledi. Çin Merkez Bankası (PBOC), Çin hakkında endişeleri agresif adımlar atarak sakinleştirmekte başarısız oldu. Fed faiz artırmaya başladı.

Columbia Threadneedle'dan Jeffrey Knight'a göre, sonuç olarak, "Hem kriz sonrası düşük değerleme hem de agresif merkez bankası genişleme politikaları nedeniyle varlık fiyatlarında reflasyon dönemi sona erdi."

Knight notunda, "Devam ederken zevkliydi. Büyük finansal krizin dip seviyelerinden finansal varlık fiyatlarında meydana gelen toparlanma etkileyiciydi. Yatırımcılar için tarihin en verimli dönemlerinden biri oldu. Ancak, 2915 getirileri biraz farklıydı. 2016 hakkındaki ilk izlenim yeni bir yatırım ortamının oluştuğu yönündeki olasılığı güçlendiriyor" dedi.