Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de hanehalkı harcamaları halkın tasarrufa yönelmesiyle yavaşladı. 

ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıklanan verilere göre kişisel gelirler Aralık'ta 2. ayda da %0.3 arttı. Bloomberg anketine katılan uzmanların beklentisi %0.2'ydi. Kişisel harcamalar %0.1 artış beklentisine karşılık değişmedi. Harcamalar bir önceki ay %0.5 artmıştı.

Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan PCE deflatör Aralık'ta aylık %0.1 düştü, yıllık bazda %0.6 ile beklentiye paralel arttı. ABD Merkez Bankası'nın yakından izlediği söz konusu veri Nisan 2012'den beri hedefine ulaşamadı.

Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) aylık bazda değişmezken yıllık bazda %1.4 artışla beklentiler doğrultusunda gerçekleşti.

Aralık ayında tasarruf oranı ise %5.3'ten %5.5'e yükseldi.

Hanehalkı harcamaları 4. çeyrekte de ılımlı seyrederek ekonomideki yavaşlamaya katkıda bulundu. New York'taki Deutsche Bank Securities'te ekonomist olan Brett Ryan"Yıla başlarken ivme çok iyi değildi. diğer sektörler de çok iyi durumda değilken harcamaların yeniden yükselmesini umuyoruz" yorumunda bulundu.

Fed yetkilileri görev alanı olan ve hedeflenenden oldukça uzak seviyede olan enflasyonu yakından takip ediyor. Geçen haftaki toplantı sonrası yayımlanan bildiride yetkililer özellikle enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle enflasyonun kısa vadede düşük kalmaya devam edeceğini bildirmişti.